Ahad, Mac 23, 2014

Keputusan Liga Super 22/3/2014..

KEPUTUSAN LIGA SUPER 22/3/2014:

Lions XII vs PKNS: 2-1
Pahang vs Sarawak: 3-1
Selangor vs Kelantan: 1-0
JDT vs ATM: 1-1
T-Team vs Perak: 1-1
Sime Darby vs Terengganu: 3-2

CARTA LIGA SUPER 2014:
1. Terengganu [Game: 7 Points: 13]
2. Pahang [Game: 8 Points: 13]
3. Kelantan [Game: 8 Points: 13]
4. Selangor [Game: 7 Points: 13]
5. Sarawak [Game: 8 Points: 12]
6. JDT [Game: 8 Points: 12]
7. PKNS [Game: 8 Points: 11]
8. Lions XII [Game: 8 Points: 11]
9. Sime Darby [Game: 8 Points: 11]
10. ATM [Game: 8 Points: 9]
11. Perak [Game: 8 Points: 8]
12. T-Team [Game: 8 Points: 8]



Sabtu, Mac 22, 2014

Kehilangan MH370..

Genap 2 minggu pesawat MH370 hilang tanpa kesan.. Dalam masa 2 minggu juga bermacam-macam spekulasi dikeluarkan dari pesawat terhempas, pesawat dirampas, konspirasi politik dan bermacam-macam lagi.. Bagi aku, perkara ini bukanlah sesuatu yang boleh dimainkan lebih-lebih lagi kita berdepan dengan sensitiviti ahli keluarga krew dan penumpang pesawat yang berdepan kemungkinan kehilangan ahli keluarga mereka.. Jika kita berada di tempat mereka pun pasti kita akan terasa betul tak??

Pada pendapat aku, tak perlulah kita berlagak seperti Sherlock Holmes atau Detektif Conan kedai kopi yang hanya tahu bercakap dan bercakap.. Jika kita rasa kita ni sangat-sangat layak untuk menyiasat, mohonlah kerja sebagai polis penyiasat atau buka agensi detektif.. Jika profesional seperti FBI, CIA, agensi risikan seluruh dunia ataupun satelit pun belum dapat mengesan lokasi pesawat MH370 ini, apalah layaknya untuk kita membuat spekulasi betul tak??

Jadi, serahkanlah perkara ni pada yang pakar dan kita khususnya umat Islam berdoalah untuk keselamatan dan kesejahteraan mereka.. Kita nantikanlah berita-berita terkini dan mengharapkan masih ada sinar harapan untuk mereka..


Ahad, Januari 19, 2014

The Weekly Pay..

Setelah berbulan-bulan blog BD Fabregas tak ber"update" hari ni aku nak kongsi dengan korang satu barang baik punyeee.. Website ini dinamakan The Weekly Pay dan korang akan dibayar mengikut bilangan referral daripada link korang.. Masih tak faham?? Dengan kata lain, selepas korang daftar di website ini, korang akan diberi satu link untuk di"promote"kan.. Korang boleh letak link ini di mana-mana sahaja seperti blog, facebook dan juga twitter.. Jika ada pembaca lain yang berminat dengan promosi korang dan klik pada link tersebut, korang akan dibayar.. Senang kan?? Sebagai contoh, aku baru je daftar tak sampai 10 minit, tapi dalam akaun dah dapat USD$35.. Betul atau tak benda ni tak dapat la dipastikan tapi apa salahnya mencuba betul tak?? Lagipun korang takkan rugi apa-apa pun sebab pendaftarannya percuma.. Kalau berminat jom klik kat link di bawah ni:

http://bit.ly/1b9XbPR


Jumaat, September 13, 2013

Mesut Ozil..

Sana sini orang bercerita pasal Mesut Ozil.. Tak kisah la sama ada di akhbar, facebook mahupun twitter, nama Mesut Ozil seperti menjadi fenomena dalam seminggu ke dua minggu ni.. Siapakah sebenarnya Mesut Ozil ini??

Mesut Ozil adalah pemain bola sepak antarabangsa Jerman yang kini bermain untuk kelab Arsenal di Barclays Premier League.. Ozil menjadi sebutan selepas perpindahan ke Arsenal pada 2 September 2013 iaitu beberapa jam sebelum tempoh perpindahan pemain ditutup.. Bagi peminat tegar bola sepak pasti sudah mengetahui bahawa pengurus Arsenal iaitu Arsene Wenger amat amat sukar mengeluarkan duit untuk membeli pemain bertaraf kelas dunia.. Untuk Ozil berjaya mencairkan hati Wenger dan membuatkan Arsenal membelanjakan lebih kurang 42.5 juta pound untuk mendapatkan khidmatnya, pasti ada sesuatu keistimewaan pada diri bintang berusia 24 tahun ini..

Karier Ozil bermula di Schalke 04 dan Werder Bremen, kelab berpangkalan di Jerman.. Persembahan memberangsangkan di Werder Bremen membuatkan Ozil dipanggil untuk mewakili skuad Jerman pada Piala Dunia 2010 dan menjadi key player untuk Jerman.. Persembahan yang mantap di Piala Dunia 2010 membuatkan kelab-kelab besar seperti Barcelona, Manchester United dan Arsenal mengintai bintang muda ini tetapi akhirnya Ozil bersetuju menandatangani kontrak di Real Madrid..

Karier Ozil di Real Madrid semakin berkembang dengan kematangan usianya.. Untuk musim 2010-2011, Ozil berjaya menjaringkan 6 gol membuat 25 assists.. Musim keduanya, 2011-2012 lebih manis di mana Ozil dengan 4 gol dan 17 assists berjaya membantu Real Madrid memenangi La Liga.. Musim 2012-2013 pula menyaksikan Ozil menamatkan La Liga dengan 9 gol dan 26 assists..

Pertukaran pengurus Real Madrid dari Jose Mourinho ke Carlo Ancelotti menimbulkan cerita bahawa Ozil akan berpindah.. Perpindahan Gareth Bale dari Tottenham Hotspurs ke Real Madrid menguatkan lagi cerita tersebut yang akhirnya menjadi realiti apabila Arsenal, Real Madrid dan Ozil sendiri bersetuju untuk melengkapkan perpindahan dari Real Madrid ke Arsenal yang bernilai 42.5 juta pound.. Kisah Mesut Ozil di Arsenal bermula dan kita bakal menyaksikan persembahan Ozil esok apabila Arsenal menentang Sunderland, harap-harap Ozil akan diturunkan.. Welcome to the Emirates our next hero, MESUT OZIL!!


Khamis, September 12, 2013

iPhone 5s dan iPhone 5c..

Sejak 2 hari lepas, heboh di laman-laman sosial seperti Facebook dan Twitter memperkatakan mengenai iPhone 5s dan iPhone 5c.. Nampaknya persaingan antara syarikat-syarikat pengeluar telefon pintar terutamanya Apple, Samsung dan Sony semakin sengit.. Teknologi semakin berkembang dan setiap saat ada sahaja produk baru yang dihasilkan..

iPhone 5s didatangkan dengan 3 pilihan warna iaitu Space Gray, Gold dan juga Silver.. Saiznya pula sederhana kompak dengan berat hanya 112 gram.. Processor yang digunakan adalah A7 chip w/ 64-bit architecture serta M7 motion coprocessor.. Bagi iPhone 5c pula anda mempunyai lebih pilihan dengan warna putih, pink, kuning, biru dan juga hijau.. A6 chip digunakan sebagai processor untuk iPhone 5c..

Kedua-dua iPhone 5s dan iPhone 5c mempunyai kamera 8 megapiksel dengan 1080p HD untuk rakaman video.. Untuk Facetime Camera pula, 1.2 megapiksel gambar dengan 720p HD rakaman video..

Telefon pintar mahal-mahal dengan bermacam-macam fungsi tapi kalau bateri cepat habis pun tak guna jugak kan?? Bateri rechargeable lithium-ion telah digunakan pada kedua-dua iPhone 5s dan iPhone 5c.. Masa standby untuk iPhone 5s dan iPhone 5c ini adalah 250 jam dengan talktime on 3G sehingga 10 jam..

Jadi, adakah pembaca semua dah dapat idea serba sedikit berkenaan dengan iPhone 5s dan iPhone 5c ini?? BD Fabregas tak mampu nak tulis spesifikasi penuh untuk telefon pintar ini tetapi bagi yang berminat boleh klik pada pautan di bawah..

Spec iPhone 5s: http://www.apple.com/iphone-5s/specs/
Spec iPhone 5c: http://www.apple.com/iphone-5c/specs/