Ahad, Oktober 26, 2008

Final Pestabola Merdeka (Malaysia 0-0 Vietnam[pen 5-6])..

Entri ni bkn berkaitan dgn download highlight perlawanan Malaysia vs Vietnam.. Kalo ade highlight pun maleh aku nk upload.. Dah Malaysia kalah ye tak.. Cuma aku nk berkongsi pendapat tentang final malam tadi.. Dan bermulalah satu lagi episod duka dalam bola sepak Malaysia..
Dengan kedudukan Malaysia yang berada di ranking 160 sementara Vietnam pula di ranking 165, sepatutnya perlawanan ini tidak memberikan masalah yang besar buat Malaysia.. Untuk menambah perisa lagi, Vietnam hanya menurunkan pemain2 belia mereka sahaja.. Dan akhirnya, seperti biasa, Malaysia tewas lagi dan tiada apa yang nak dibanggakan.. Jom tgk post mortem aku lak..
Dalam final tu, ada beberapa perkara yang perlu diambil perhatian jika Malaysia masih lagi teringin nak menjualang piala.. Stamina, control ball dan passing.. 3 perkara paling basic ini dilihat masih lagi menghantui pasukan Malaysia.. Aku bukanlah pakar tetapi sebagai penonton, aku dpt melihat pasukan Malaysia cepat letih, kawalan bola yang teruk dan passing yang hampeh.. Tak payahlah nak cerita pasal dribble, speed mahupun shooting pasal 3 benda basic yang aku citekan tu pun kita fail lagi..
Kepada peminat2 bola sepak Malaysia yg mungkin akan kata "Cuba korang lak main, tengok boleh menang ke tak" kepada pengkritik2 seperti aku ni, aku cuma nak kata sesuatu kepada korang, KORANG LANGSUNG TAK MENGHAYATI APA ITU PERMAINAN BOLA SEPAK!! Kita sebagai penonton yang membayar harga tiket, jersi, merchandise, minyak, bil elektrik mahupun harga masa kita selama 3 jam itu untuk membayar gaji diorang berhak mendapat sesuatu yang lebih baik daripada permainan semalam.. Jika pun tidak menang, tunjukkanlah permainan yang kita anggap berbaloi dengan gaji beribu-ribu sebulan yang mereka dapat..
Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

*sori aaa, terlebih emo plak utk entri ni..

8 ulasan:

  1. alaa.. bola Malaysia mmg cm ni laa.. aku dh kecewa dh. dh malas nk bharap ble ntah nk hebat nyer. *sigh*

    BalasPadam
  2. malaysia setaraf dgn bawah 23 vietnam... huh.. wat a shame... mgkn lg terok...passing bola pong x btol... mcm ner la malaysie nak maen world cup?

    BalasPadam
  3. mmg pon bd...siot jer malaysia men..kalu men cantek kalah org x kate ni masalah main hampeh kalah plak tue..dlm surat khabar tulis mcm2 cm hebat jer..adusss..len kali kene import peter crouch suh die tanduk bola jer..hehe

    BalasPadam
  4. aku rase diorang ni kurang semangat Malaysia ar...semangat nasionlisme...tu yg kekadang longlai je tu...huhu
    tp apepun aku tetap sokong team bola sepak Malaysia
    aku yakin one day nnt diorang dapat masuk World Cup...cume xtahu bile la... peace!

    BalasPadam
  5. delinda -> malaysia akan hebat bila 3 perkara basic yg aku tekankan tu dpt ditingkatkan..

    sh -> world cup?? utk level skg ni aku cuma hrp malaysia dpt emas sukan sea ngan piala tiger je..

    apai -> mmg pn apai.. tp bila kalah penalti ni teringat lak perisiwa hitam aku.. sori team BMA..

    suburbanzero -> aku akn menyokong team malaysia smpi bila2.. persoalannya, bilakah team malaysia akan membalas semula sokongan kita kpd mereka??

    BalasPadam
  6. tertgk gak bola aritu.. disbbkan tak minat bola.. so tertgk sbb dah takde cite lain.. mase tu akhir2 separuh masa tambahan.. so tgk vietnam tak byk menyerang pun.. dia bayk bertahan je.. tu pun malaysia tak dapt bolos.. camne tu.. tu baru vietnam..

    BalasPadam
  7. hahahah,dalam paper punye kutuk pasukan lawan kaw2 je....skali kalah da...klu pasukan lawan baca paper kita,mau diorang gelak smpai terkencing.Takpe2...Malaysia boleh!!

    BalasPadam